Papier restaureren

Om uw schilderij weer in originele staat te herstellen zal de restaurator -mede afhankelijk van de staat van het schilderij- verschillende werkzaamheden uitvoeren. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden. Als u aan de linkerkant van het scherm een bepaalde activiteit selecteert dan zal aan de rechterkant meer informatie en een voorbeeld getoond worden.

Papier restaureren

Niet alleen voor de restauratie van uw schilderijen, maar ook voor de restauratie van allerlei andere voorwerpen kunt u bij ons terecht. Ortiz Art Clinic is ook uw partner voor het restaureren van sculpturen, papier (tekeningen, boeken), muurschilderingen, altaarstukken, fresco’s, enz. Wij werken nauw samen met een lokaal en internationaal netwerk van specialisten op een eigen vakgebied.

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en maatwerkoplossingen die wij kunnen bieden.

Beschadiging papier

Net als bij schilderijen kunnen kunstwerken op papier in de loop van de tijd aangetast raken. In veel voorkomende gevallen is de mens zelf de oorzaak voor deze schade. Incorrecte inlijsting, bijvoorbeeld door gebruik van zuur karton, kan het papier aantasten en bros maken. Daarnaast kan verkeerde opslag, bijvoorbeeld in een vochtige kelder of zolder, vochtschade geven. Ook insecten en oxidatie kunnen uw papieren kunstwerk verder aantasten.
Door restauratie kan deze schade bijna altijd vrijwel onzichtbaar gerepareerd worden.

Werkzaamheden

Typische werkzaamheden bij restauratie van papier zijn:

  • Papieroppervlakte schoonmaken, verwijderen van bruine randen en verkleuring, sluiten van scheuren, opvullen van gaten
  • Verwijderen van papierschimmel, ontzuren en conserveren van papier
  • Verwijderen van vetvlekken, lijmrestanten, vuilplekken, vochtplekken, lijmrestanten
  • Verwijderen van vouwen en glad maken van golvend papier

Voorbeeld

In dit voorbeeld ziet u de restauratie van een originele gravure van Rembrandt. Deze gravure heeft een storende vlek die veroorzaakt is door lijmresten. Op de middelste foto is dit zeer duidelijk waarneembaar. In het eindresultaat is de vlek vgeheel erwijderd en visueel niet meer zichtbaar. Tegelijkertijd is de gravure ook behandeld met een ontzuringsvloeistof ter conservering om verdere achteruitgang in te toekomst te voorkomen.