Restauratie in het corona tijdperk

Patricia Ortiz

Het zijn bijzondere tijden. De hele wereld is in de greep van het corona virus. Niet alleen de gezondheid van veel mensen is in het geding, maar ook de economie is grotendeels tot stilstand gekomen. Waar sommige bedrijfstakken nog profiteren van de crisis, zoals de supermarkten, zijn andere bedrijfstakken volledig gesloten. Ook bijna alle culturele instellingen hebben zwaar te lijden onder de crisis. Musea zijn gesloten, inkomsten zijn volledig weggevallen en het is vechten om het voortbestaan. Een culture ramp dreigt als musea moeten sluiten en de kunstwerken niet meer getoond kunnen worden aan het grote publiek.

Als restaurator zijn het ook onzekere tijden. Hoewel onze ateliers “gewoon”open zijn, worden vele projecten stopgezet en opdrachten geannuleerd. Het aantal nieuwe opdrachten is ook duidelijk afgenomen sinds het begin van de crisis.

In een dergelijke crisissituatie komt de creativiteit en het innovatievermogen van mensen tot uiting. Ondanks dat Musea gesloten zijn en tentoonstellingen niet fysiek te bezichtigen, worden er andere manieren gevonden om de kunstliefhebber te bereiken. Tentoonstellingen worden in digitale vorm online beschikbaar gesteld en geven een frisse kijk vanuit een andere dimensie. Museum Gouda publiceert een wekelijkse VLOG OP VRIJDAG met verrassende inzichten en details over haar collectie.

Op dit moment ben ik voor Museum Gouda bezig met de restauratie van het schilderij “Susanna en de ouderlingen” door Joachim Wtewael (circa 1610). In de VLOG OP VRIJDAG van 8 mei 2020 bespreekt Marc de Beyer, directeur van het museum, de restauratie van dit schilderij. Krijg onderstaand een eerste blik op hoe mooi het schilderij straks weer zal stralen!

Het is te hopen dat de beperkende maatregelen over niet al te lange tijd weer opgeheven kunnen worden. Dan kunnen de musea weer open en kan het publiek de prachtige collecties en tentoonstellingen weer aanschouwen. Er gaat uiteindelijk niets boven de belevenis in het museum zelf. Dan kunt u ook het gerestaureerde schilderij “Susanna en de ouderlingen” van Joachim Wtewael weer bewonderen in Museum Gouda!

Doe voorzichtig, blijf gezond en tot ziens in het museum!