Schilderij lijst restaureren

Om uw schilderij weer in originele staat te herstellen zal de restaurator -mede afhankelijk van de staat van het schilderij- verschillende werkzaamheden uitvoeren. Onderstaand vindt u een overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden. Als u aan de linkerkant van het scherm een bepaalde activiteit selecteert dan zal aan de rechterkant meer informatie en een voorbeeld getoond worden.

Schilderij lijst restaureren

Een schilderij vormt vaak een geheel met de lijst. Ortiz Art Clinic kan ook de lijst van uw schilderij restaureren zodat deze weer de oorspronkelijke uitstraling heeft.

Lijsten kunnen aangetast raken door bijvoorbeeld nicotine- of roetaanslag, kromgetrokken houtwerk of houtworm. Schade aan de lijst ontstaat vaak bij vervoer of verhangen van een schilderij. Het te restaureren lijstwerk kan bestaan uit missende delen of ornamenten, losse delen, verdroogde stukken, kaal gepoetste stukken of het vernieuwen van delen die door vocht zijn aangetast. Restaureren is het beschadigde- of ontbrekende deel van een lijst herstellen of vervangen.

Reconstructie

Bij beschadigingen aan de lijst zullen eerst de missende onderdelen gereconstrueerd worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vloeibare- en kneedbare pâte. Dit is een mengsel van krijt, zijdepapier, beenderlijm en water. Pâte wordt gebruikt om mallen (negatieven) en afdrukken (positieven) mee te maken. Op deze manier worden missende onderdelen gemodelleerd en gereconstrueerd. Ortiz Art Clinic maakt gebruik van pâte met natuurlijke grondstoffen en een hoge elasticiteit.

Patineren

Patineren is het kunstmatig aanbrengen van een bepaalde oxydehuid of bronskleuring ter verbetering van het uiterlijk. Dit gebeurt om de lijst in de juiste kleur te brengen en “oud te maken”. Hierbij wordt gebruik gemaakt van anorganische pigmenten om de restauratie zo authentiek mogelijk te krijgen.

Zo kan de lijst verguld worden. Er zijn verschillende soorten vergulding diew toegepast kunnen worden; lijm vergulding, olie vergulding of poliment vergulding. Levendigheid van de lijst wordt verkregen doot het aanbrengen van een boluslaag (kleiaarde). Ook kan bladkoper of zilver gebruikt worden om prachtige resultaten te bereiken. Het te gebruiken materiaal hangt af van de originele kleurstelling van de lijst.

Voorbeeld

Onderstaand een voorbeeld van het resultaat van het restaureren van een lijst. Hierbij zijn eerst missende onderdelen gereconstrueerd. Vervolgens is lijst weer op de authentieke kleur gebracht.