Zon, zee, strand en Picasso

pablo-picasso-woman-with-raised-arms

Malaga

Iedereen kent het wel en de meeste Nederlanders zijn er ook al wel eens ooit op vakantie geweest. Malaga, gelegen in de Zuid Spaanse regio Andalusië, is één van de top bestemmingen voor de Nederlandse vakantieganger. Zon, zee en strand in overvloed. Wie heeft daar niet een onvergetelijke vakantie doorgebracht. De Spaanse gastvrijheid, de ongeëvenaarde (gratis!) tapas en het perfecte klimaat maken deze streek een paradijs op aarde.

Malaga

Museum Pablo Picasso

Wat veel mensen niet weten is dat Malaga zo veel meer te bieden heeft dan alleen het strand toerisme. Malaga is ook de stad waar Pablo Picasso (1881-1973), een van de bekendste Spaanse kunstschilders, is geboren.  Een echte aanrader en ‘must see’ is dan ook het Pablo Picasso museum. Werkelijk een fabelachtig museum in het midden van de oude binnenstad van Malaga. Het museum is gehuisvest in het Palacio de Buenavista, gebouwd in de eerste helft van de 16de eeuw, en bezit honderden kunstwerken van Picasso. Tijdens mijn laatste bezoek aan Spanje heb ik het museum na vele jaren eindelijk weer kunnen bezoeken. Naast de vaste collectie met meesterwerken van Picasso zijn er in het museum ook regelmatig bijzondere tijdelijke exposities te bewonderen.

museo-pablo-picasso-vista-nocturna
museum-pablo-picasso-entrada
museo-pablo-picasso-sala
museo-pablo-picasso-patio

Jackson Pollock

Tijdens mijn bezoek aan Malaga eerder dit jaar heb ik in het bijzonder genoten van een tentoonstelling over Jackson Pollock. Als één van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders behoorde Jackson Pollock (1912-1956) samen met Willem de Kooning tot de leidende personen van het abstracte expressionisme. Pollock liet de verf van zijn kwast in grillige slierten op grote op de grond liggende doeken druppelen. Vandaar de naam van dit soort werk: drippings. Deze dripping-techniek werd zijn handelsmerk.

Als onderdeel van deze tijdelijke tentoonstelling was er ook ruime aandacht voor de restauratie van het beroemde schilderij ‘Mural’ van Jackson Pollock uit 1943. In een speciale zaal werden alle uitgangspunten en basistechnieken van het restauratie vak helder toegelicht aan de hand van dit schilderij van Pollock. Een Wikipedia voor kunstrestauratie experience.

jackson-pollock-mural-painting

Restauratie ‘Mural’

Onderstaande video is slechts één van de vele video’s die tijdens de expositie te zien was. De video, gemaakt door het Conservation Institute van het J. Paul Getty Museum, toont een overzicht van het restauratieproces van ‘Mural’ van Pollock. Het eindresultaat van de restauratie was te bewonderen tijdens de tentoonstelling. Indrukwekkend.

Meer informatie over typische werkzaamheden van een restaurator kunt u ook hier vinden op mijn website.

Mocht u binnenkort nog een bezoek aan Malaga gepland hebben, reserveer dan ook ruim de tijd om dit prachtige museum te bezoeken. Ik wens u een prettig verblijf toe!